hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, June 14, 2015

Werkendamse waterwerkers


Nel van As met de rijswerkers Gerrit Visser en Maan van Elzelingen



Het nieuwe boek ‘WWW – Werkers, Waddeneilanden – Waterwerkers van drs. P.J. van As beschrijft het werk van de Werkendamse rijswerkers op de ‘wandelende’ Waddeneilanden. Om het ‘wandelen’te stoppen werden eeuwenlang waterwerken uitgevoerd. Naast rijswerkers en zinkbazen trokken ook grondwerkers, machinisten en schippers vanuit Werkendam naar de Waddeneilanden. Tijdens de presentatie werden foto’s uit het boek getoond en werden soms verhalen verteld over legendarische figuren zoals ‘Klaas Otterkop’(bijnaam voor zinkbaas Gerrit Visser) en Hannes den Dappere.

Veel foto’s in het boek werden verzameld door Kommer Hakkers, die het eerste exemplaar kreeg uitgereikt. Van zijn vader werden tevens verhalen opgenomen in het boek. Ter afsluiting van de presentatie zong Kees Versluis het lied van de rijswerker. ‘Daar vaart een veerboot met meuzikken aan boord, ze gaan naar de eilanden, de Wadden een prachtig oord’. Van As schreef al eerder boeken over de Werkendamse rijswerkers zoals Meuzikken in Shanghai; Meuzikken in Argentinie en Meuzikken bij de Zuiderzee en het IJsselmeer.

Het boek is voorzien van een harde kaft en veel foto. De prijs is 29,95 euro. Te koop bij boekhandel Angelot en via de website.