hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 05, 2015

Van afvalwater naar biologisch afbreekbaar plastic

De ondertekenaars van de overeenkomst

De drie waterschappen Brabantse Delta,de Dommel en Wetterskip Fryslan en partners tekenden op 25 juni op de zuivering Bath een overeenkomst om op kleine schaal het bioplastic PHA te maken. Door dit gezamenlijk initiatief wordt het mogelijk om uit afvalwater nieuwe grondstoffen te winnen. PHA is een bijzonder bioplastic, omdat het relatief snel afbreekt in een waterig milieu. Door het nu te gaan fabriceren uit afvalwater wordt het een duurzaam product. Hiermee is een belangrijke stap gezet om afvalwater te gebruiken als bron voor nieuwe duurzame grondstoffen.
Plastic muntgeld uit afvalwater


De productie van plastic uit slib kan een uitkomst zijn. Traditioneel plastic, afkomstig van de olieproductie, hoopt zich op in het milieu en is slecht afbreekbaar (100 jaar). De meeste bioplastics daarentegen breken in enkele jaren af. Een ander voordeel: bioplastic gemaakt door bacteriƫn uit afvalwater concurreert niet met de voedselketen. Het huidige PHA bioplastic, afkomstig van landbouwproducten, doet dat wel.