hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 07, 2015

Waalzinnig

Spandoek als protest in Varik


De actiegroep Waalzinnig is opgericht om de nevengeul bij Varik Heesselt te voorkomen. Dinsdag schreven ze nog een protestbrief naar de provinciale staten van Gelderland en de gemeenteraad van Neerijnen. In de brief wordt ook Waterschap Rivierenland genoemd. Waar het signaal vandaan komt dat het Waterschap zich zorgen begint te maken is me niet helemaal duidelijk.

Het Waterschap Rivierenland begint zich nu ook zorgen te maken over een extra dijkring op een onbekende ondergrond met zeer waarschijnlijk extra piping dreigingen (er lopen zandbanen in de ondergrond in het gebied). Er zijn andere (goedkopere) oplossingen mogelijk om het afremmend effect van de bocht in de rivier bij Varik-Heesselt af te zwakken. Dan kom je toch niet met een oplossing om twee dorpen volledig in te sluiten door metershoge dijken met alle gevolgen van dien als er bij hoog water een dijk doorbreekt rondom de badkuip! Goedkopere, veiligere en innovatievere alternatieven zijn onvoldoende onderzocht.

De protesten van de bewoners zijn echter begrijpelijk, veranderingen in de eigen leefomgeving en rondom je huis raken altijd een gevoelige snaar. Toch zijn er ook voorbeelden in den lande waarbij zo'n nevengeul wel zorgt voor een nieuwe impuls in het gebied. Kijk naar Lent, daar wordt zelfs al gesproken over de Lentse Waranda.

 http://waalzinnig.nl/