hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, November 05, 2015

Bakkerskilstraat en Van Heldenstraat (2)


Bewoners in de Van Heldenstraat
In uw brief stelt u vervolgens nog zes concrete vragen.

Vraag 1
U vraagt of wij als gemeente actie kunnen ondernemen richting het waterschap om ervoor te zorgen dat eerder begonnen wordt met pompen. Dit nemen wij zeker mee in de gesprekken met het waterschap. Het waterschap geeft overigens aan al op voorhand het peil bij gemaal Altena verlaagd te hebben. Voor de Bakkerskilstraat en Van Heldenstraat wordt het peil in de singels geregeld door middel van de stuw van het waterschap aan de Zandwei. De regeling van deze stuw nemen wij mee in de gesprekken. En ook zullen we met hen spreken over de mogelijkheden om een gemaal te plaatsen in de singels om het peil op die manier op voorhand te verlagen. 

Vraag 2
U geeft aan dat het draaiboek discutabele oplossingen bevat. De maatregelen die we uit willen voeren, zoals de aanleg van het bergingsriool bij de Kwinter, krijgen geen plaats in het draaiboek. Dat is daar niet voor bedoeld. Het doorslaan van een regenpijp, wat u als voorbeeld noemt, kan een oplossing zijn als de eigen aansluiting verstopt zit. Bij een deel van de huizen in de Bakkerskilstraat en de Van Heldenstraat is geen regenpijp aanwezig aan de buitenzijde en is dat dus geen optie inderdaad. 

Vraag 3
U geeft aan dat het afsluiten van spouwmuuropeningen onwenselijk is. We kunnen echter gezamenlijk wel kijken naar een andere optie, zoals het tijdelijk af kunnen sluiten van de opening of het verhogen van de opening door deze te verplaatsen of misschien door er een kap voor te plaatsen met een hoger zittende opening. 

Vraag 4
U mist in het draaiboek de inzet van de brandweer. We bespreken het draaiboek ook nog met de brandweer. In principe treedt de brandweer op als zij opgeroepen worden via de meldkamer. 

Vraag 5
U vindt het vreemd dat de drainage nog niet hersteld is. In het gesprek op 22 september zijn wij daarop ingegaan. Deze drainage zat niet verstopt. De zuigwagen die in eerste instantie de drainage reinigde, had niet de apparatuur om de gehele drainage te reinigen. De drainage liep toen wel gewoon. Later is de rest gereinigd. Dit had echter wel sneller gekund. 

Vraag 6
U wilt inzicht in de tekeningen en technische rapporten. Een tekening van het rioolstelsel is toegevoegd. Als technisch rapport kunt u de herberekening van de riolering ontvangen. Deze is nog in concept. Zodra dit afgerond is, kunt u daar een exemplaar van ontvangen. U geeft aan daar deskundigen naar te willen laten kijken. Dat begrijpen we. We willen u echter wel aangeven dat wij de berekeningen ook door een deskundig ingenieursbureau hebben laten uitvoeren en dat dit een langdurig en kostbaar proces is.