hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, August 08, 2016

Oh, natuurmens in Biesbosch Museumeiland



Drie meter hoog sculptuur van Jasper van Aarle, getiteld 'Aanwording'

Jasper van Aarle, Sjoerd Buisman, Simon Kentgens, Lucia Luptáková, Renée Verberne & Roos van den Oetelaar exposeren van 3 september tot en met 4 december in het Biesbosch Museumeiland met werken in het museum en op het eiland. De expositie heeft als titel 'Oh, natuurmens'  meegekregen. Curator Margriet Kemper schreef een introductie op de eerste grote buitenexpositie die de relatie tussen mens en natuur verbeeldt.


Uitgangspunt voor deze eerste grote tentoonstelling is de relatie tussen mens en natuur in onze tijd. In het tweede decennium van de 21e eeuw baart de natuur ons grote zorgen. Iedereen is bekend met de groeiende problemen ten aanzien van onze natuur. En iedereen weet dat ingrijpende maatregelen getroffen moeten worden om de aarde leefbaar te houden, maar dwars daardoorheen kan iemand zoiets eenvoudigs zeggen als: 'ik houd van de natuur'. Als wij door het bos of langs het strand wandelen, door de Biesbosch zwerven, over dijken fietsen en zelfs op een bankje in het park zitten, dan voelen we ons voor even weer een beetje natuurmensen. Dan kunnen we de sensatie hebben deel te hebben aan een veel groter geheel: de natuur, de wereld, het leven, ons mens-zijn. De titel 'Oh, natuurmens' drukt zowel een zekere vertedering als ironie uit. Wij zijn natuurlijk al eeuwen geen natuurmensen meer, maar we kunnen ons voor even en steeds opnieuw zo voelen. Dat is een onmisbare ervaring om mens te worden en mens te blijven.