hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, December 03, 2016

De renaissance van het platteland

De stad en het platteland, ze kunnen niet zonder elkaar. Maar door de trek naar de stad, dreigt het platteland te verpauperen, mede door het krimpen van de bevolking. Terwijl het platteland onmisbaar is voor het verbouwen van voedsel, voor het klimaatbestendig maken van ons land en voor recreatie, ontspanning en zingeving. Het is allemaal opgetekend door de initiatiefnemers van de Renaissance van het platteland; een van hen is Jan Hak uit Almkerk. Het tijdschrift met de interviews is een aanrader om te lezen. Met aandachtspunten die we in de visies voor de nieuwe gemeente goed zouden kunnen inpassen.
  1. Gezond en veilig voedsel
    Uitgaand van de eisen van deze tijd: duurzaam geproduceerd, eerlijk, verantwoord en klimaatneutraal, met een herwaardering voor de herkomst.
  2. Klimaatbestendig, energie
    Maak ons land klimaatbestendig (denk aan de recente wateroverlast!) en zorg ervoor dat ons natuurlijk kapitaal in de vorm van grondstoffen, energie en biodiversiteit beschermd wordt.
  3. Recreatie, ontspanning en zingeving
    Werk aan goede, veilige en moderne voorzieningen, dichtbij, die ruimte geven aan ontspanning, rust en recreatieve beweging. Voorzieningen die duurzame economische ontwikkeling en ‘zinvolle werkgelegenheid’ ondersteunen.
http://www.renaissancevanhetplatteland.nl/2016/11/28/magazine-renaissance-van-het-platteland/