hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, August 13, 2018

Met soldaat Jacob Haarsma 'Langs de Linie'



Klaprozen (poppies) stonden symbool voor de Vlaamse slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog


Dit jaar doen tien basisscholen met in totaal 280 leerlingen uit groep 7 en 8 mee aan de Open Monumenten Klassendag op 6 en 7 september. Leerlingen krijgen een stadswandeling door de vesting of bezoeken Fort Giessen. 

Op Fort Giessen wordt dit jaar het nieuwe educatieprogramma 'Langs de Linie' geïntroduceerd. Erfgoed Altena en De Bibliotheek CultuurPunt Altena hebben het nieuwe educatieproject voor Fort Giessen opgezet. Het programma ontstond door de ontdekking van twintig betonnen groepsschuilplaatsen en enkele luisterposten. De vondsten maakten deel uit van de verdedigingslinie uit de Eerste Wereldoorlog. Met de renovatie van Fort Giessen en de aanleg van het educatiepark en het educatieproject ‘Langs de linie’ voor groep 7/8 worden de vondsten toegankelijk gemaakt voor een groter publiek. In de klas maken de leerlingen via een verhaal en animatiefilmpjes kennis met soldaat Jacob Haarsma, die in de tijd van de Eerste Wereldoorlog gelegerd was in Altena. 


Tijdens de Open Monumenten Klassendagen in september bezoeken zo’n 165 leerlingen het nieuwe educatiepark en wordt het project voor de eerste keer uitgevoerd. In het park ontdekken de leerlingen dat hoewel Nederland niet meevocht tijdens de Eerste Wereldoorlog, de oorlog wel veel impact had in het Land van Heusden en Altena.