hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, August 14, 2018

Vlouwschuit(en) in Biesbosch Museumeiland

Het eerste exemplaar wordt 15 september overhandigd aan het Biesbosch Museumeiland


Arie van der Ree en Rhett Eekels hebben samen een boek geschreven over vlouwschuiten. Het boek wordt zaterdag 15 september om 15.00 uur gepresenteerd in het Biesbosch Museumeiland. Het eerste exemplaar wordt geschonken aan het museum. De presentatie is in het museum, omdat zij een exemplaar van de in dit boek beschreven type vlouwschuit in de collectie heeft. 

De vlouwschuit in het Biesbosch Museumeiland


Vlouwschuiten behoren tot de zalmschouwfamilie en werden hoofdzakelijk gebruikt bij de  visserij op de Lek. De schuiten werden gebouwd op de scheepswerf van Otto Ooms in Ammerstol aan de Lek. Na zorgvuldig onderzoek hebben de schrijvers een grote hoeveelheid gegevens verzameld en dit tot een boek verwerkt. Daarbij zijn vele historische foto’s gebruikt en ook nieuwe foto’s gemaakt om de bouw beschrijving te illustreren. Het doel van de schrijvers is zoveel mogelijk verschillende historische zalmschouwsoorten te beschrijven. Met de gegevens kan een restauratie op gedetailleerde wijze uitgevoerd worden en wordt de kennis over dit soort schuiten groter.

Eerder schreef Arie van Ree al een boek over drijversschuiten die werden gebouwd op de scheepswerf van Van der Hoff in Hardinxveld.