hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, September 11, 2018

Meekoppelkansen met een hoofdletter in Vianen


Heemraan Goos den Hartog tekent de SOK samen met wethouder Harry van Tilborg van Vianen


De dijk bij Vianen met daarachter de woonwijk

Het is natuurlijk een vreselijk woord 'meekoppelkansen', maar het kan iets moois opleveren. Vanmiddag tekende heemraad Goos den Hartog een samenwerkingsovereenkomst (SOK) met de gemeente Vianen voor meekoppelkansen bij het Hazelaarplein in Vianen. De dijk was hier afgekeurd over een lengte van 600 meter op piping, voor dat stukje dijk was al een voorkeursalternatief opgesteld. De gemeente Vianen had zelf plannen voor de woonwijk achter het stukje dijk aansluitend aan de afgekeurde dijk tot de sluis van Vianen, een wijk waarin veel kwel voorkomt. En konden die twee projecten niet aan elkaar gekoppeld worden in plaats van dat iedere overheid apart aan de slag zou gaan? "Vroeger was de dijk heilig en mocht daar niet gebouwd worden. Nog vroeger werden wel huisjes aan de dijk gebouwd, dus waarom kan dat niet meer", zo vroegen de bestuurders zich af. 

Na de ondertekening werd een toast uitgebreid in het Stadshof van Vianen

In de eerste schetsen voor het nieuwbouwplan zijn woontoren met 8 tot 9 verdiepingen te zien, de bewoners kijken daarbij uit over de Lek. In de samenwerkingsovereenkomst gaat Waterschap en gemeente Vianen samen een verkenning doen. Tegelijkertijd is in overleg met Rijkswaterstaat de scope van het project uitgebreid vanwege de verbreding van de A27.  Zo biedt de dijkversterking kansen voor bouwen op of aan de dijk, mede mogelijk gemaakt door nieuwe technieken voor dijkversterking. En door de nieuwe omgevingswet zitten regionale overheden eerder bij elkaar aan tafel om plannen af te stemmen. 

Woningen op de sluis van Vianen, vlakbij het Hazelaarsplein