hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, October 22, 2018

De brieven van Toontje Sprenger

Toontje Sprenger was het eerste vrouwelijke raadslid in Altena


In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen schrijft Toontje Sprenger de komende weken voor Vrouw en Altena brieven naar vrouwen op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Haar eerste brief schrijft Toontje Sprenger aan wethouder en lijsttrekker van Progressief Altena Paula Jorritsma. Zo wil ze aandacht vragen voor meer vrouwen in de politiek en 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019, maar ook alle lezers meenemen in het levensverhaal van deze bijzondere vrouw. Toontje Sprenger (1872-1947) runde samen met een zus en broer een goedlopend café annex veerhuis bij het veer Sleeuwijk-Gorinchem; ooit onderdeel van de route Napoleon. Met het veer stak in 1811 de gemalin van Napoleon, keizerin Marie Louise over.

Grafsteen van Toontje Sprenger op de begraafplaats aan het Kerkeinde te Sleeuwijk

Toontje Sprenger was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena in de gemeente De Werken c.a. Ze bleef niet lang raadslid; in 1941 werden de gemeenteraden ontbonden door de Duitse bezetter. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog keerde ze niet terug als raadslid. Het levensverhaal van Toontje Sprenger inspireerde Hannie Visser-Kieboom tot het jaarlijks uitreiken van de Toontje Sprengerpluim voor een vrouw die zich heeft ingezet voor meer vrouwen in politiek en bestuur. In 2018 werd deze voor de tiende keer uitgereikt aan minister Carola Schouten.