hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 14, 2018

Een eigen griffie voor de waterschappen?

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland


In het artikel ‘Aandacht voor de rol helpt AB waterschappen professionaliseren’  van Arjan Löesink, Evelien van der Kuil en Susan Arts van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde wordt een oproep gedaan tot verdere professionalisering. Het artikel is een vervolg op een eerder artikel over de rol van het AB

In die roep om verdere professionalisering wil ik twee zaken in brengen. Ten eerste de mogelijkheid tot het invoeren van eigen griffie voor het AB van de waterschappen om zo te komen tot professionalisering en een duidelijkere scheiding tussen het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur. Persoonlijk ben ik daar voorstander van, maar waterschappen kennen een monistisch systeem. Dit in tegenstelling tot gemeenteraden en provinciale staten die wel een dualistisch stelsel kennen. De heemraden zijn immers naast DB leden, ook AB leden. En zouden dan toch ook de mogelijkheid moeten hebben van een eigen griffie gebruik te kunnen maken, zo kan het tegenargument zijn. Behoort een zelfstandige griffie dan wel tot de mogelijkheden? Enkele waterschappen hebben een griffier die het AB begeleidt, maar deze is onderdeel van de concernstaf en heeft geen eigenstandige positie in de organisatie. Het roept de vraag op of een zelfstandige griffie daadwerkelijk alleen mogelijk is binnen een dualistisch systeem of dat we moeten zoeken naar mogelijkheden om wel te komen tot een eigen griffie bij de waterschappen. Achterliggende vraag kan dan zelfs zijn of waterschapsbesturen voor altijd monistisch moeten blijven of toch ook een dualistisch systeem moeten invoeren. Mogelijk kan Douwe Elsinga, de vormgever van het dualistisch systeem in gemeenteraden en provinciale staten daar zijn licht over laten schijnen. Maar ook de Unie van Waterschappen kan zich hierover uitspreken. 

Het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland



Tweede dat ik in wil brengen in de discussie is de professionalisering van de individuele AB leden. Is dit een verantwoordelijkheid van de waterschappen, van de (politieke) partijen of van de AB leden zelf? Om als voorbeeld te noemen, de nieuwe omgevingswet. Alle medewerkers van de waterschappen die daarmee te maken krijgen worden geschoold door de eigen organisatie over de veranderingen die dat met zich meebrengt. Moeten de AB leden daarin dan niet meegenomen worden? Binnen Waterschap Rivierenland worden de mogelijkheden tot scholing in elk geval niet aangeboden. Maar mogelijk wel bij andere waterschappen? Terwijl je bijvoorbeeld bij andere bestuursgremia, zoals bijvoorbeeld de woningcorporaties, zelfs een plicht hebt je regelmatig te laten scholen. Zouden we dat ook bij de waterschappen moeten invoeren? Ik ben benieuwd naar reacties van andere waterschappers.


1 Comments:

At 2:06 AM, Blogger Unknown said...

This website online is known as a walk-by way of for all the information you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll positively discover it. casino online

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home