hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, October 10, 2018

Samen naar een duurzaam Altena

De zes lijsttrekkers met elkaar in debat over duurzaamheid


Het was een mooi debat over duurzaamheid op het Altena College. Altenatuur had juist op de Dag van de Duurzaamheid de politieke partijen uitgenodigd hun visie op duurzaamheid te geven. Maar het debat begon met leerlingen van het Altena College; en daar konden de politieke partijen nog wel wat van leren. Al was het maar dat de meiden beduidend beter scoorden in het debat; maar waarom zien we bij de politieke partijen dan zo weinig vrouwen terug?

Maar Altenatuur nodigde ook bedrijven uit. Henk Schouten van Schouten Europe lanceerde het idee voor de Pilot Landgoed Kraaiveld; een centrum van educatie, innovatie en fascinatie. Geef leerlingen en studenten les over dierlijk versus plantaardig eiwit; laat ze onderzoek doen naar de verschillen en laat ze lesmateriaal ontwikkelen. Een platform van bedrijven moet zorgen voor innovatie. En voor de fascinatie kunnen bezoekers.n op Hoeve Kraaiveld komen proeven. Om de Pilot te starten zouden gemeenten kunnen meebetalen aan de educatie, de benodigde vergunningen kunnen verstrekken en tot slot zorgen voor bewegwijzering naar Hoeve Kraaiveld. Een mooi plan, jammer dat het in het debat zelf niet meer terug kwam. Overigens liet Henk Schouten zien dat in de regio al sojabonen worden geteeld, die weer worden verwerkt in vleesvervangende producten van zijn bedrijf. 

Hennie Roorda was gespreksleider tijdens het debat

Gespreksleider van het debat met de politieke partijen was Hennie Roorda, heemraad bij Waterschap Rivierenland. Zij vroeg enkele mensen in het publiek wat ze zouden doen als ze wethouder zouden worden van de nieuwe gemeente Altena. Frank Manders (in 80 dagen om de wereld!) gaat bij alle aanbestedingen duurzaamheid als basis nemen. Ernst-Jan van Haaften (Brabants Landschap) kiest voor duurzaam landgebruik en stelt voor dat alle grond die de gemeente verpacht louter gebruikt mag worden voor biologische landbouw of bijvoorbeeld bloeiende akkerranden. Ariaan Straver (ZLTO) vroeg aandacht voor duurzaam waterbeheer, waarbij het water zoveel mogelijk in de dorpen wordt opgevangen en niet direct naar het buitengebied wordt afgevoerd.