hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, November 06, 2018

Van peilschaal naar vislift

De Smart @Vislift1 in Almkerk


Je hebt van die dagen dat je van de ene verrassing in de andere valt. Nou ja, verrassing is misschien een groot woord. Maar het plaatsen van de eerste Smart vislift in Almkerk was toch leuk om mee te maken. Gewoon vanwege het enthousiasme van John van Boxel die patent heeft aangevraagd op zijn 'meedenkende' vislift. Vissen worden volgens eigen stroomsnelheid door de lift heen geleid, ze worden gelokt door een visloklicht (mooi scrabble woord!). En vanaf de vislift worden data verzameld die in de meldkamer bij Waterschap Rivierenland worden uitgelezen. Wat een mooie innovatieve ontwikkeling!

De peilschaal bij de veerstoep in Veen


Niet minder mooi, maar misschien wel minder innovatief is het herplaatsen van de peilschaal bij de veerstoep in Veen. De peilschaal, die dateert van 1859, werd jaren geleden teruggevonden in de bestrating achter het pand op Maasdijk 311. Ooit was daar bakker Van Ballegooijen gevestigd. Bij de peilschaal wordt nog een bord geplaatst met meer informatie over de herkomst en het gebruik van de peilschaal.