hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, November 03, 2018

Het verhaal van de Nederlandse baggeraars


Onthulling van het standbeeld van Govert van Oord in april te Werkendam
Het boek over de Nederlandse baggerindustrie



De wereldberoemde Palmeilanden in Dubai, de Nieuwe Afsluitdijk, de Zuiderzeewerken, de Deltawerken: het bagger- en offshorebedrijf Van Oord is de spil in al deze gigantische projecten. Het bedrijf is een expert in de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen in alle uithoeken van de wereld. Maar het is ook bezig met kustbescherming en werkzaamheden op zee, zoals het aanleggen van pijpleidingen of het installeren van windmolenparken. Door overnames en fusies werd Van Oord een wereldspeler en werd haar geschiedenis tevens de geschiedenis van de Nederlandse waterbouw. 

Baggermateriaal van Van Oord op de werf in Werrkendam


Honderdvijftig jaar geleden stond aan de wieg van dit bijzondere bedrijf een zekere Govert van Oord, zelfstandig handelaar in griendhout en andere houtproducten uit de Biesbosch. Het was de tijd dat aannemers de Nieuwe Waterweg en het Noordzeekanaal aanlegden, de rivieren op diepte brachten en van hinderlijke bochten ontdeden. In anderhalve eeuw ontwikkelde de ‘natte aannemerij’ zich van een ambachtelijk vak met kruiwagen en schop tot een kennisintensieve sector met geavanceerde werktuigen. 

Het kraanschip Werkendam dat werd gedoopt in april 2018


In dit prachtiggeïllustreerde en meeslepende boek beschrijft Joke Korteweg op basis van uitputtend onderzoek het spannende verhaal van een oer-Nederlandse sector, die niet weg valt te denken uit de geschiedenis van ons land.