hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, October 26, 2018

Niemand zit te wachten op een schrijver in de familie

Wendy van Ooyen interviewde Marieke Rijneveld bij het Woerkums Literair Cafe


Moet je je verantwoorden voor je familie als je schrijver bent? Die vraag kreeg Marieke Rijneveld voorgelegd tijdens het Woerkums Literair Café. Een vraag waar ze maar moeilijk een antwoord op wist te vinden. "Niemand zit te wachten op een schrijver in de familie. Maar je kunt geen schrijver zijn zonder je eigen leven daarbij te betrekken".  Maar zo zei ze ook, dit is mijn beroep, dit maakt mij gelukkig'. In haar debuutroman 'de avond is ongemak' schrijft ze over haar ouders en haar jeugd. Ze adviseerde hen om het boek over een tijdje pas te lezen, als de roman minder in beeld is. Inspiratie voor het schrijven vindt Marieke in de natuur, maar ook in de schrijver Jan Wolkers. 'Terug naar Oegstgeest' las ze toen ze pas op kamers woonde. Recent verbleef ze nog korte tijd in het tuinhuisje van Jan Wolkers op Amstelglorie; een huisje zonder internet en TV. Ze was er in de nacht bang geweest en had in haar verbeelding Jan Wolkers om het huisje horen rennen. "Ik voelde me wel een beetje Wolkers". 

In de pauze signeerde Marieke haar boek voor het publiek

In januari komt haar tweede dichtbundel 'Fantoommerrie' uit, het eerste exemplaar reikt ze uit aan Anna Enquist. Haar eerste bundel 'Kalfsvlies' was een groot succes, ze schreef deze terwijl ze ook aan haar eerste roman werkte. Ze had zes jaar nodig om die roman te voltooien, maar schreef tussendoor wel poëzie. En zo ontstond het idee samen met haar uitgever om eerst poëzie te publiceren. Na haar tweede poëziebundel gaat ze haar tweede roman schrijven, misschien wel over Zeeland. En vanuit het perspectief van een jongen. 

Haar debuutroman wordt inmiddels in diverse talen vertaald en ook wordt een film van het boek gemaakt.