hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, October 30, 2018

Meedenktafels in A5H

Het nieuwe watersysteem in A5H

Vanavond werd in de Til in Giessenburg voorlichting gegeven over de veranderingen in het watersysteem in de Alblasserwaard Vijfheerenlanden, afgekort tot A5H. Heemraad Arie Bassa nam ons mee terug in de tijd, want wat leert de geschiedenis ons over het watersysteem in het gebied. Dat Albrecht van Beieren nog bemoeienis had gehad met het Achterwaterschap was nieuw voor mij. Ook nieuw voor mij was de term 'meedenktafels'. Misschien wel een mooiere term dan burgerparticipatie. Aan de meedenktafels mochten de bezoekers meepraten over de plannen voor de bouw van gemalen bij Groot-Ammers en/of Hardinxveld en andere maatregelen die nodig zijn om te komen tot een nieuw watersysteem. Bij een van de tafels werd de wens geuit voor een vispassage naar de Lek bij Groot-Ammers naar het voorbeeld in Almkerk. De sportvisser die dit had opgeschreven wilde ook vooral de lol van het vissen behouden in de boezem in de poldersloten en in voor- en najaar voldoende water.

De visie op het watersysteem is vastgesteld in de bosatlas van de Alblasserwaard


Tijdens de bijeenkomst werd ook nog eens nadrukkelijk genoemd dat in sommige delen van het gebied in de toekomst het huidige beleid van peil volgt functie weleens kan worden omgekeerd naar functie volgt peil. Het zijn historische tijden voor het waterschap.

De bijeenkomst werd gehouden in de Til in Giessenburg (foto Waterschap Rivierenland)