hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, November 08, 2018

Wereldbomen in Altena

Twee eeuwen oude rode beuken in Andel



Op Fort Giessen wordt dinsdag 2november van 8 tot 10 uur verteld over de activiteiten van de stichting Wereldboom. In het tweede uur presenteren inwoners van de 21 dorpen van de nieuwe gemeente Altena hun potentiële wereldboom en worden de mogelijkheden ervan besproken.  Altenatuur besteedt al enkele jaren specifiek aandacht aan een groter en beter bomenbestand op het eiland Altena. Collega milieu- en natuurvereniging VMB is met het initiatief van een Bomenfonds gekomen, er wordt nu gewerkt aan een inventarisatie van monumentale bomen in Werkendam. De gemeenten Woudrichem en Aalburg hebben al een waardevolle bomeninventarisatie. In de nieuwe gemeente Altena zal een nieuwe waardevolle bomenlijst worden gemaakt voor de gehele gemeente. Van de gemeente Woudrichem zal 'groenman' Henk van der Laan aanwezig zijn. 
   
Bomen in de Kievitiswaard in Noordwaard bij Werkendam

De grotere aandacht voor bomen is ingegeven door de grote bijdrage die bomen bieden aan het opvangen van CO2, de verrijking van het landschap en de natuur en het stads- en dorpsschoon. Het komt ook door de bedreigingen. Er worden veel bomen gekapt die niet worden vervangen. Een andere bedreiging is de essentaksterfte waardoor ons leefgebied in korte tijd duizenden bomen kan verliezen. Bomen spelen in gemeenschappen vaak een belangrijke rol. Denk aan de eiken in de Rijksstraatweg in Sleeuwijk, de oude rode beuken in Andel, de leilindes in Andel, het perenlaantje aan de Veldweg in Wijk, de monumentale beuken, acacia’s, kastanjes en essen bij begraafplaatsen, kerken en scholen. Er zijn ook nog mooie hoogstam fruitbomen en bakenbomen langs de rivieren.