hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 26, 2019

Virtuoze Bach in Martinuskerk


In de Martinuskerk in Woudrichem worden zaterdag 15 juni virtuoze werken naast intieme motetten, koorwerk en soli uitgevoerd door het kwalitatief hoogstaande Cantus Kamerkoor en het Orion orkest, onder leiding van Sietse van Wijgerden met een afwisselend cantate-concert. Tevens zingt ook het Neander Jongenskoor nog twee vrolijke aria's van Bach. Tussendoor worden enkele korte prikkelende toelichtingen gegeven. 

Repetities in de Martinuskerk


Het programma start in de verstilling met het gregoriaanse Media Vita. Vanuit de diepte met het aangrijpende werk 'Der Gerechte kömmt um', dit werk is waarschijnlijk door Lotti gecomponeerd, maar door Bach op een nog hoger plan gezet. De cantate BWV 146 'Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen' is een hoogtepunt in dit concert. Oorspronkelijk was het een vioolconcert, maar het is nu bewerkt door Bach voor orkest. Marcel van der Poel speelt een zeer virtuoze orgelpartij , tezamen met orkest. 

De Martinuskerk in de sneeuw

In het tweede deel van deze cantate, oorspronkelijk ook voor viool en orkest, heeft Bach bovenop het oorspronkelijke deel nog eens een extra koorpartij gelegd, waardoor het een grotere emotionele lading krijgt. Na deze cantate nog een motet: 'Der Gerechte', van J.C. Bach (een neef van J.S.Bach) die wordt gezien als het meest talentvolle familielid uit de Bachfamilie. 

Martinuskerk bij avondlicht

Verder hoort u het grootse werk BWV 236: met onder andere een Kyrie, Gloria en Cum Sancto Spiritu, met name deze laatste twee delen zijn wel 'show-pieces' van Bach!  Het jongenskoor zingt de Bacharia 'Wie freudig ist mein Herz' en 'Mein Gläubiges Herz'. Als nieuwe jongens belangstelling hebben voor het jongenskoor, kom dan zeker luisteren bij dit concert. De solisten deze avond zijn: sopraan Jacqueline Meijer, alt Lieke Beirnaert, tenor Paul Kieviet, bariton-bas Sietse van Wijgerden, kistorgel Marcel van der Poel.


De toegang is €17,50, tot en met 18 jaar €5,-  Graag vooraf reserveren