hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, July 19, 2019

Gebiedsontwikkeling verbindt dijkgraaf Vierling met dijkgraaf Verdaas

De bijbelse beeldspraak van dijkgraaf Andries Vierlingh, auteur van het 'Tractaet van Dijckagie' dat God de aarde schiep en de Nederlanders Nederland past mooi bij de titel van de oratie van bijzonder hoogleraar gebiedsontwikkeling en dijkgraaf Co Verdaas

Het boek van dijkgraaf Andries Vierlingh

Hij gaf zijn oratie als titel mee 'de paradox van het paradijs', waarmee hij ook teruggrijpt naar een bijbelse beeldspraak. Maar eigenlijk vertellen beide dijkgraven ook nog hetzelfde verhaal. Namelijk dat Nederland nooit af is. Verdaas: "Ik vind het een fascinerende en tevens hoopvolle gedachte dat we ons land letterlijk zelf gemaakt hebben. Het geeft vertrouwen voor de toekomst. We maken ons land al eeuwen samen, het is nooit af geweest, er dienen zich steeds nieuwe opgaven aan. Dit vertalen in een handelingsperspectief is integraal onderdeel van onze cultuur, zozeer zelfs dat het soms lijkt alsof we het zelf niet meer zien hoe ongelooflijk goed we hierin zijn, zeker in internationaal perspectief" 

Zullen we ons land ooit prijs moeten geven aan de zee?

Of gaat het toch ooit mis en moeten we toegeven aan de uitspraak van ingenieur Johan van Veen? "Eens komt de tijd dat we dit land met een zucht van verlichting weer prijs zullen geven aan de zee". 

Gebiedsontwikkeling in de Biesbosch

Overigens bedankte de dijkgraaf in zijn oratie het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland voor het vertrouwen en de overtuiging dat zijn functie als deeltijdhoogleraar een meerwaarde betekent voor het waterschap. Om de doelen van het waterschap te realiseren is samenwerking nodig met een gevarieerd palet aan partners. Tevens kennen de activiteiten van het waterschap een sterke ruimtelijke component. Het lijkt soms wel op gebiedsontwikkeling. Zelfs dat wist de 16e eeuwse dijkgraaf Andries Vierlingh al met zijn uitspraak dat God de aarde schiep, maar Nederlanders Nederland.

Nederland is nooit af, op de foto de ontpoldering van de Noordwaard