hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, July 11, 2019

Nieuw gemaal in Hardinxveld

Ieder gemaal dat nieuw gebouwd wordt krijgt de naam van een dijkgraaf of heemraad. Maar wat wordt de naam van het nieuw te bouwen gemaal in Hardinxveld? Het is een vraag die nog ver in het verschiet ligt, dus de naam is nog niet zo belangrijk.


Een kaart met het zoekgebied voor de nieuwe boezem vanaf de Giessen naar de Merede 



Veel belangrijker is het draagvlak voor de bouw van het gemaal aan de rand van stedelijk gebied. In de Til in Giessenburg werd vanavond voorlichting gegeven over het plan tot de bouw van een nieuw gemaal voor polder de Overwaard. Het waterschap had al eerder een bijeenkomst gehouden voor de bewoners en zij hadden al de nodige voorstellen gedaan. Zoals faciliteiten voor de recreatievaart, bijvoorbeeld een nieuwe sluis ter vervanging van de Peulensluis of een jachthaven aan de Merwede. 

Het  nieuwe gemaal krijgt een plek naast het Kolffgemaal in Hardinxveld


Ook een pleidooi voor een integrale gebiedsontwikkeling inclusief snelfietspad langs het kanaal van Steenenehoek, in passing van de RES en meer. Dit zijn zomaar enkele voorbeelden, de ca. 150 bewoners bij de informatieavond hebben zeker nog meer ideeen in gebracht. Voor de bouw van een nieuw gemaal moet een nieuwe boezem worden aangelegd. Maar waar moet deze komen?