hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, July 18, 2019

Het oude raadhuis van Eethen

Op Open Monumentendag kan een kijkje genomen worden in het voormalige raadhuis van de gemeente Eethen/Genderen. 
Het raadhuis in Eethen op een ansichtkaart



Tegeltableau in de hal van het raadhuis



Het pand heeft sinds kort nieuwe bewoners die het interieur graag willen laten zien aan anderen. Het pand is sinds 1973 geen raadhuis meer, maar was in gebruik als woonhuis en weverij. Vrijwel alle originele details zijn bewaard gebleven. 

In het hek van het bordes is het jaartal 1939 te zien



Het pand was een ontwerp van de bekende architect Sam van Embden en werd in 1939 in gebruik genomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het pand beschadigd, maar het kon toch weer worden hersteld. In het pand is een mooi tegeltableau met omliggende gemeenten te zien. Het is ingemetseld onder de afgifteluikjes van de secretarie. 

Het tegeltableau met de afgifteluikjes


Ook de raadzaal is nog vrijwel intact. Grappig overigens dat ook de raadzetels nog steeds compleet zijn, die staan al jaren in de Hervormde kerk in Eethen. De foto's geven alvast een voorproefje op het bezoek aan het raadhuis. 

Het raadhuis bood ook onderdak aan de brandweerwagen


Koninginnedag bij het raadhuis in Eethen