hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 14, 2019

Waarom het Sleeuwijks kerkje het Sleeuwijks kerkje moet blijven

In een oorkonde van 1329 van de Heren van Arkel en de Heren van Altena over de vis- en veerrechten wordt de Sleewijcke Kerck voor het eerst vermeld. 

Het Sleeuwijks kerkje staat langs de rivierdijk tussen Sleeuwijk en Werkendam

Een naam van bijna zeven eeuwen oud kan toch niet zomaar worden ingewisseld voor de naam 'het oude kerkje'? Job Koekkoek, auteur van het boek 'Het Sleeuwijks kerkje', verbaast zich al jaren over het wegmoffelen van de naam Sleeuwijks kerkje. Hoe kan de stichting zo omspringen met haar eigen geschiedenis? En de naam 'het oude kerkje' is misleidend, omdat die naam niets zegt over de plek waar het kerkje staat. 

Het Sleeuwijks kerkje is van oorsprong een Martinuskerk

Een kerkje dat is gebouwd als Martinuskerk, gewijd aan de Heilige Maarten van Tours, zo is te lezen in het visitatierapport van 1571. Een van de mooiste Martinuskerken in het hele land, zo is de stellige overtuiging van Job Koekkoek. Niet ondenkbaar is dat het kerkje al rond 1200 is ontstaan. De kerstening van Altena is vrijwel zeker aan de Norbertijner monniken uit Noord-Friesland te danken. In de periode 1100-1500 verbleven ze in Altena en waren zo betrokken bij de bouw van kerken in de streek. Het parochiekerkje is ingezegend door de bisschop van Utrecht, een jaartal daarvan kon ik echter niet terugvinden.