hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 07, 2019

Gele bloemenzee rondom slot Loevestein

Wie vanaf het voetveer van Woerkum overvaart naar Munnikenland wandelt door een gele bloemenzee van Jacobskruiskruid naar slot Loevestein.  

Een voor mij onbekende gele bloem langs het wandelpad in Munnikenland

Zowel de Konikpaarden als de rode geuzen graasden in het gele landschap. Langs het pad staat ook nog eens een mooie zitbank met daarop prominent de naam Dirk van Mourik (1954-2017). Wie was deze man en waarom staat zijn naam op een bank in Munnikenland? Het jaarverslag 2017 van Free Nature biedt uitkomst, daarin staat vermeld dat hij zich jarenlang als vrijwilliger inzette voor het vee in het gebied. Vanaf zijn bankje kun je volop genieten van het gele landschap. 
De bank van Dirk van Mourik in het Munnikenland


Genieten was het in slot Loevestein ook van de kerkdienst, een eeuwenoude traditie die anno 2019 alleen in de zomermaanden in stand wordt gehouden. De predikant die vanmiddag voorging had het over de muren van Jericho, een beeld dat mooi past bij de dikke muren van slot. Loevestein Wat als die muren spreken konden? Zou Hugo de Groot ook nog in de slotkapel hebben gezeten onder het gehoor van een predikant? Of zou hij gewoon zelf een preek hebben gehouden in het slot?  

Een bericht uit 1920 in de Telegraaf