hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, December 08, 2019

Kerken verwoest door oorlogsgeweld (3)

De Hervormde kerk van Meeuwen is één van de kerken die in de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd, niet door de Duitsers maar door de geallieerden. Dat gebeurde op oudjaarsdag 1944. 


Het restant van de kerk in Meeuwen


Artist impression van Adri Burghout van de verwoesting van de kerk in Meeuwen
 
Alle inwoners waren toen al geëvacueerd, maar de ravage was enorm. Ook de eeuwenoude Hervormde kerk kreeg een voltreffer en was vrijwel volledig verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog kon alleen de kerktoren nog opgebouwd worden, de rest van de kerk is in 1952 herbouwd. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg ook het graf van ridder Dirk van der Merwede een plek in de kerk.

Graf van ridder Dirk van de Merwede

Kunstwerk van de hond van ridder Dirk

Om het bombardement te gedenken wordt op 31 december a.s. een plaquette aangebracht op het dorpshuis ter herinnering aan die tijd. Om ca. 15.30 uur zal de bijeenkomst officieel worden gestart waarna om 15.55 uur – Het tijdstip van de aanval - de plaquette zal worden onthuld. Tevens wordt op 30 en 31 december in de Hervormde Kerk en bij de jaarwisseling in het Dorpshuis een foto-expositie getoond van Meeuwen zoals het was voor en na de luchtaanval.

Meeuwen herdenkt 31 december de verwoesting van het dorp in 1944