hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, November 25, 2019

Keuzes in Watervisie 2050 zijn onvermijdelijk

Ons waterschap werkt aan een Watervisie 2050, die straks input vormt voor het nieuwe waterbeheerprogramma 2022-2027. De watervisie geeft tevens input voor de provinciale omgevingsvisie en de gemeentelijke omgevingsvisie. 


Wat kies jij?


Een van de discussie punten in de watervisie is of we ten alle tijden iedereen altijd van water moeten voorzien. Of dat we in tijden van droogte een ranking vaststellen wie wel en wie geen water meer krijgt of mag gebruiken? Denk daarbij aan het sproeiverbod dat in de hete zomer van 2018 overdag werd ingesteld. Vooral fruittelers ageerden tegen het sproeiverbod vanwege zonnebrand op hun bijna rijpe fruit.  Een pijnlijke keuze die op termijn mogelijk toch onvermijdelijk is. Een meerderheid van het Algemeen Bestuur is bereid die pijnlijke keuzes te maken. 

Een krantenknipsel, ik weet alleen niet meer waaruit


Dat komt overigens overeen met de bijeenkomst met de stakeholders, ook zij hebben aangegeven dat keuzes in de toekomst onvermijdelijk kunnen zijn. Twintig jaar geleden werd al gesproken over een mogelijke 'oorlog om water'. Met toenemende droogte een doemscenario. Want van wie is het water eigenlijk? Wat vind jij? En wie heeft dan voorrang bij de verdeling van het schaarse water.