hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 21, 2020

Pontje Steur te klein voor anderhalve meter samenleving


Pontje Steur gaat dit seizoen niet meer varen. Corona houdt het populaire pontje aan de vaste wal. Wandelaars en fietsers kunnen zo niet langer de oversteek maken over het Steurgat. 

Het pontje kan twaalf passagiers tegelijkertijd overzetten


Het pontje is daarmee de dupe van de anderhalve meter samenleving, dit jaar zou het twintigste vaarseizoen zijn. De RIVM maatregelen om de crisis in te dammen, kunnen op het pontje niet worden nageleefd, zo stelt de gemeente Altena in haar persbericht. Het pontje is simpelweg te klein, tenzij per keer hooguit twee passagiers worden overgezet. Ook de gezondheid van oudere, vrijwillige pontschippers kan gevaar lopen als het pontje wel in de vaart komt.  In het recordjaar 2018 zette de pontschippers 24.000 passagiers over. Op het pontje is plaats voor maximaal twaalf mensen. Het record aantal passagiers op een dag was 641. Jammer dat het pontje niet vaart, maar volgens mij hadden ze best iets creatiefs kunnen bedenken waardoor wel gevaren kon worden. En laten we eerlijk zijn, zo heel kwam het nu ook weer niet voor dat er twaalf mensen tegelijk mee wilden varen. 
Soms was het echt heel druk bij het pontje


Pontje Steur vaart normaal gesproken van april tot september in de Biesbosch tussen Draepkilweg en ’t Kooike. Het pontje brengt fietsers en voetgangers naar de overkant van het Steurgat. De vrijwillige pontschippers geven informatie over de Biesbosch en alles wat er in de nabije omgeving te zien en te doen is. Wandelaars en fietsers kunnen dan luisteren naar de mooie verhalen van de schippers en genieten van de overtocht waarop de Biesbosch zich op z’n mooist laat zien. De hoop is dat Pontje Steur  volgend jaar wel weer mogelijk maakt.