hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, May 01, 2020

Eindelijk zicht op woningbouw aan de Burcht

Wethouder Hans Tanis van de gemeente Altena, directeur Willem Bijl van Woonservice Meander en Jaap Boer van projectontwikkelaar Burgho BV hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om 53 huizen te bouwen aan De Burcht in Werkendam. 

Het huidige plan met woningbouw aan de Burcht


In de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de nieuwbouwwoningen en het openbare gebied aan De Burcht. De eerste plannen voor woningbouw aan de Burcht dateren al van 2008, ook toen was sprake van de bouw van 53 ouderenwoningen, maar ging het alleen om appartementen. Door de bankencrisis en daarna het gebrek aan investeringsruimte bij Woonservice Meander, zorgden voor een vertraging van maar liefst twaalf jaar. De huizen worden deels gebouwd op de plek waar ooit de Burcht van Werkendam stond. Tot twee maal werd archeologisch onderzoek gedaan naar de oude Burcht. In het nieuwe plan moet dat in de vorm van een informatiebord of een andere markering worden opgenomen om zo de belevingswaarde van het gebied te vergroten. 

Luchtfoto van hoe het was voor de sloop van buurthuis en ouderenwoningen


Wethouders Tanis is blij met de ondertekening: “Het is fijn dat er weer een stap is gezet om het terrein aan De Burcht te ontwikkelen. Er ligt een mooi plan waarbij voor diverse doelgroepen huur- en koopwoningen gebouwd worden in het centrum van Werkendam.” Onder de ruim 50 woningen die gebouwd worden zijn er 14 sociale huurwoningen, 10 patiobungalows met twee parkeerplaatsen op eigen terrein (koop), 22 appartementen (huur en koop) en 7 seniorenwoningen (koop). 

Het eerste plan uit 2008  et appartementencomplex

Woonservice Meander realiseert de sociale huurwoningen. In het plan zijn acht woningen voor senioren en zes kleinere eengezinswoningen gepland. Directeur Willem Bijl: “De nieuwe sociale huurwoningen zijn duurzaam, toekomstbestendig en betaalbaar. Een belangrijke aanvulling voor de sociale huursector in het centrum van Werkendam.”  Het bestemmingsplan wordt nu verder in procedure gebracht en nog voor het einde van dit jaar ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De planning is dat begin volgend jaar de eerste huizen gebouwd worden. Als voorzitter van de Huurders Belangen Vereniging ben ik blij dat er nu eindelijk gebouwd gaat worden.