hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 09, 2020

Biodiversiteit in de Bommelerwaard

Gisteren kreeg ik een mail van de Natuurwacht Bommelerwaard over het voorstel over biodiversiteit dat maandag in de commissie waterveiligheid wordt besproken.

Margrieten op de dijk tussen Gameren en Brakel


De Natuurwacht mist in het stuk aandacht voor gefaseerd maaien, ook wel sinusbeheer genoemd. Verder is de Natuurwacht kritisch over het rigoureus maaien van enkele delen van de dijk zoals tussen Gameren en Zaltbommel. Vandaag reed ik over de dijk en tot Gameren is de dijk helemaal gekortwiekt. Dit overigens in tegenstelling tot de dijk vanaf Gameren naar Brakel, daar waren hele stukken voorzien van een tapijt met bloemen, kortom een bloemrijke dijk. 

De bloemrijke dijk van Jac. P. Thijsse

Vervolgens heb ik thuis nog maar eens gebladerd in het boek De Groote Rivieren van Jac. P. Thijsse. In zijn beschrijving van de bloemrijke dijken kwamen de volgende bloemen en kruiden voor: gele boksbaard, margrieten, knoopkruid, chicorei, luzerne, klaver, vogelwikke, peen, pastinaak, berenklauw, engelwortel, pimpernel, primula's, Haarlems klokkenspel  en distels. Mooi als we die biodiversiteit van 1938 anno 2020 weer kunnen bereiken. 

Bloemrijke dijk in Sleeuwijk