hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, September 30, 2020

Tegels wippen in Altena

Het is alweer even stil rond Grip op Water Altena, maar deze morgen nam ik deel aan een workshop van drie studenten Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit. Jannes Willems heeft samen met Jitske Popering-Verkerk en Lucy van Eck onderzoek gedaan naar de platformen 'Amsterdam Rainproof' en Water Sensitive Rotterdam


De routekaart van netwerk naar grensobject en de doorwerking


Twee platforms die zich inzetten voor het klimaatbestendig maken van de stad. Samen  met tien andere platforms namen we deel aan de workshop om de routekaart die de Erasmus studenten hadden ontwikkeld te bespreken, maar ook om ervaringen te delen met andere platforms. En dat was gewoon heel leuk, ook herkenbaar omdat andere platforms toch vaak worstelen met dezelfde vraagstukken, die vrijwel allemaal zijn terug te vinden op de routekaart die is ontwikkeld. Daarin staan ook de tien lessen van de routekaart. Verder is met de andere platforms de afspraak gemaakt om vaker ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. 

En welke ideeën heb ik nu opgedaan? De twee platforms in Amsterdam en Rotterdam zijn een wedstrijdje aangegaan, die ze groots hebben omgedoopt tot het NK tegel wippen. Een pracht vondst om zo de vergroening van stenen tuinen te stimuleren. Niet alleen goed voor wateropvang en hittestress, maar ook voor de biodiversiteit. Wat zou het leuk zijn om de dorpen in Altena te laten strijden om het kampioenschap Tegel wippen in Altena?

Maquette van klimaatvriendelijke tuinen


Verder biedt de gemeente Amsterdam haar inwoners een tegelservice aan. Bij het vergroenen van de tuinen worden de tegels gratis opgehaald door de gemeente. Verder stonden op de site van het tegelwippen leuke foto's van geveltuintjes en andere heringerichte tuintjes nadat de tegels waren verdwenen. Waarom geen fotowedstrijd van de leukste geveltuintjes? Of al die andere tuintjes?