hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 28, 2020

Water verbindt in een dynamisch rivierengebied

Tijdens de AB vergadering van vrijdag 25 september is de Watervisie van Waterschap Rivierenland vastgesteld.  In de Watervisie ‘Water verbindt in een dynamisch rivierengebied’ reikt de horizon tot 2050, tot de volgende generatie. 


De principes van de watervisie


De Watervisie moet antwoord geven op de uitdagingen van ons waterschap op die van morgen en overmorgen. Daarin past het principe dat we de uitdagingen aanpakken binnen deze generatie en deze niet afwentelen op toekomstige generaties. Met de invoering van de omgevingswet is het goed om als waterschap zelfbewust haar eigen koers te kiezen. Als een deskundige, omgevingsbewuste partner. De Watervisie biedt daartoe ruimte, maar ook om te sturen en te begrenzen. Daarbij hoort ook het duurzaam en eerlijk verdelen van water. Het CDA is content over de wijze waarop de watervisie tot stand is gekomen. Samen met inwoners en stakeholders is zo vorm gegeven aan participatie, alleen samen kunnen we vorm geven aan een waterschap dat midden in de maatschappij staat. In de visie worden inwoners, bedrijven en overheden steeds genoemd, als CDA hechten wij eraan steeds als eerste onze inwoners te benoemen.

De jeugdbestuurders Ralph Boltjes en Nilles de Rooij lanceerden de Watervisie tijdens de AB vergadering met een druk op de rode knop


De watervisie is gebaseerd op zes principes, bescherming van ons gebied tegen overstromingen is daarbij een van de belangrijkste. Daarnaast is water het ordenend principe bij de inrichting van het gebied. De natuurlijke kenmerken van de ondergrond vormen het uitgangspunt voor het werk van ons waterschap. Daarin geeft de visie ook richting, niet alles kan overal in een land waar ruimte schaars is. Sturen en begrenzen zijn daarbij sleutelwoorden. Zuinig op water en grondstoffen is voor het CDA vanzelfsprekend en past ook in een van onze uitgangspunten, het rentmeesterschap. Om zo samen te zorgen voor een toekomstbestendig rivierengebied, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving voor mens en natuur. Met voldoende schoon en gezond water en een klimaatneutraal en circulair waterschap.


De kenmerken van ons rivierengebied


De watervisie is een ambitieus stuk en biedt ons handvaten voor het Waterbeheerprogramma 2022-2027. Het CDA is content met de watervisie. Wel is het voor ons belangrijk om onze ambities af te stemmen op onze kerntaken en onze financiële polsstok. Niet alles kan tegen elke prijs, het adagium sober en doelmatig geldt voor het CDA nog altijd. Ook het meenemen van onze inwoners, bedrijven en andere overheden in onze ambities vergt aandacht. Verder missen we nog de directe relatie met de omgevingswet. Innovaties zijn nodig voor de uitdagingen van de toekomst, maar ook hier geldt dat helder moet zijn welke voordelen deze opleveren.