hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 05, 2020

Brabantse Forten open op Open Monumentendag

Op Open Monumentendag doet zich de unieke kans voor om alle vier de forten in het Land van Heusden en Altena te bezoeken. 

Fort Steurgat


Vooral de openstelling van Fort Steurgat is bijzonder; die laatste Fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is eind 20e eeuw omgebouwd tot een luxe wooneiland en normaal niet open voor bezoekers. Op Open Monumentendag op zaterdag 12 september is het open van 10.00-16.00 uur.

Fort Giessen


Ooit in 1915, bezocht koningin Wilhelmina Fort Giessen. Ze bezocht daar de manschappen die daar gelegerd waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Soldaten zijn er nu niet meer, maar de Eerste Wereldoorlog leeft er nog altijd. Eigenlijk meer dan ooit. Het onlangs gerestaureerde militaire verdedigingswerk is tegenwoordig de plek om meer te weten te komen over deze oorlog en dan vooral toegespitst op wat in deze omgeving speelde. Er zijn films, foto’s, een expositie en niet te vergeten een educatieparkje met relicten die aan de oorlog herinneren. Het is sowieso al een belevenis dit parkje met een trekpontje over de gracht te bereiken. Fort Giessen, met daarin ook veel archeologische vondsten, is open van 10.00-16.00 uur . Het is van binnen te bekijken via een uitgezette route. Verder verzorgen vrijwilligers van de Archeologische vereniging en Altenatuur, die beiden hun onderdak op het fort hebben, rondleidingen over het voormalige militaire complex. Het is intussen een traditie dat er een visje gebakken wordt. 

Fort Altena


Fort Altena is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is sinds enkele jaren eigendom van Brabants Landschap. De wallen zijn inmiddels hersteld. In gebouw B is een brasserie met een groot terras, het is geopend van woensdag tot en met zondag. Zaterdag 12 september worden van 12.00-16.00 uur rondleidingen gegeven op het Fort. 

Fort Bakkerskil


Fort Bakkerskil is omgebouwd tot een B & B, maar op het terras kun je ook heerlijk lunchen of een kopje koffie drinken. Tijdens Open Monumentendag zijn er geen rondleidingen gepland. Een bezoek aan dit Fort biedt tevens de kans om de Papsluis te bezoeken. Deze is wel onderdeel van de nieuwe drie dijkenroute