hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, February 28, 2021

Ken jij Johanna Engwirda-Agricola?

In Spijkenisse zijn in Maaswijk de straten vernoemd naar vrouwen. Je vindt hier de Johanna Engwirda-Agricolastraat. Johanna was het eerste vrouwelijke raadslid van de gemeente Spijkenisse. Johanna Engwirda-Agricola leefde van 1896 tot 1984. 

Een foto van Johanna bij het straatnaambordje van Johanna


Rond 1920 kwam zij met haar man vanuit Leeuwarden naar Voorne-Putten. Johanna was raadslid in Spijkenisse voor de Partij van de Arbeid van 1947 tot 1953. Verder was zij actief in het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen en zat zij in het bestuur van de bewonerscommissie van het verpleeg/verzorgingshuis De Marckenburgh. Deze informatie ontving mijn zus Dorothe van haar familie. Ook het mooie portret van Johanna kreeg ze van haar familie. Als rooie vrouw is mijn zus er trots op dat ze in haar voetsporen mag treden als raadslid voor de Partij van de Arbeid. Johanna heeft, als eerste vrouwelijk raadslid in haar gemeente, als voorbeeld gediend voor vele andere vrouwen. In het licht van de naderende Vrouwendag een mooi moment om hier bij stil te staan.