hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 23, 2022

Bespaar Sleeuwijkse NATO brugpijlers eenzelfde lot als die in Gorinchem!

Het koude oorlog weekend op Fort Altena trok zaterdag en zondag zo'n honderdvijftig bezoekers. Daarmee is maar weer eens aangetoond dat erfgoed leeft. Soms kwamen mensen van heinde en ver zoals uit Maastricht en Vlodorp. 

Banners met informatie over de NATO brug tussen Sleeuwijk en Gorinchem


Hoewel op Fort Altena ook de nodige bezienswaardigheden waren, ging veel aandacht uit naar de pijlers van de NATO brug uit 1954. Bijna zeventig jaar na de bouw liggen de elf brugpijlers nu wat verstopt in de grienden langs de rivier. Maar ze staan er nog, aan de overzijde van de rivier werden ze door Gorinchem achteloos gesloopt. Slechts eentje bleef bewaar en die staat nu op een landtong in de rivier, geen originele plek voor de brugpijler. De brug werd in Gorinchem ook wel de geniebrug genoemd. 

Bezoekers bekijken het flimpje over de NATO brug


Enige tijd geleden kwam de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed de brugpijlers bekijken. Arie Schouten uit Almkerk, regio vertegenwoordiger van de Menno van Coehoorn stichting, leidde de mensen van de RCE rond. Ze waren onder de indruk en lieten weten dat de brugpijlers uniek zijn voor Nederland. Alle reden om te zorgen dat ze aan de Sleeuwijkse kant behouden blijven en hen niet een zelfde lot wacht als de pijlers aan de Gorinchemse zijde. Wie zorgt dat de pijlers tot monument worden bestempeld? Gemeentelijk of misschien zelfs een Rijksmonument!