hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, August 12, 2022

'Uit beton gegoten' in Waterliniemuseum

Het boek 'Uit beton gegoten' over de groepsschuilplaats Type P ligt inmiddels in de boekhandel. Ook de 'breibunker' langs het Liniepad kreeg een plekje in het boek. Na jaren van inventariseren, fotograferen, schrijven en organiseren is in samenwerking met de uitgever Matrijs in alle opzichten een prachtig boek afgeleverd. Het boek wordt 16 september gepresenteerd in het Waterliniemuseum



De Type P groepsschuilplaats vormt – samen met andere betonnen defensie constructies – een bijzonder hoofdstuk in de geschiedenis van het Oost Front Vesting Holland (De Nieuwe Hollandse Waterlinie) en het Zuid Front Vesting Holland. Ze zijn allemaal gebouwd in de 20ste eeuw in de tijd van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De Type P groepsschuilplaats is het meest zichtbare element van de NHW. Waar forten meestal verborgen zijn door bomen, grachten en bolwerken, kan men de TP groepsschuilplaats overal zien van Muiden in het noorden tot aan Goudswaard in het zuiden, een gebied van 2 km x 130 km. Toch krijgt de TP niet veel aandacht in publicaties over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, daar het op zich geen bijzondere constructie is.




Reden voor het oprichten van de stichting Piramide in de Polder met als doel het verzamelen van kennis over de Type P groepsschuilplaats en het ter beschikking stellen hiervan aan een groter publiek. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het publiceren van het boek en het organiseren van de expositie onder de naam “Uit beton gegoten”. Het boek en de expositie belichten de Type P groepsschuilplaats vanuit meerdere invalshoeken. De expositie is te zien vanaf 3 september tot en met 30 oktober.