hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 28, 2023

Van gemeentehuis via een Limburgse omweg naar Andries Visserhuis

Met enige regelmaat mag ik gastvrouw zijn op zaterdagmorgen in het Andries Visserhuis, de huiskamer van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. Zo ontdekte ik zaterdag het grote bord van Werkendam uit de jaren zestig (?) buiten een plek aan de muur heeft gekregen van de Gedempte Haven.

Het bord heeft nu weer een plekje in Werkendam op het Andries Visserhuis op de Slikstraat



Fijn dat het bord nu weer zichtbaar is voor Werkendam. Want tot 1978 hing dit bord op het gemeentehuis op Hoogstraat 38. Na de bouw van een nieuw gemeentehuis aan de Raadhuislaan werd het bord meegenomen en ik vermoed dat het opgeslagen is in de kelder, maar misschien kreeg het nog ergens een plekje? Het gemeentehuis aan de Raadhuislaan was geen lang leven beschoren, in 2003 is het gesloopt. Alvorens het gesloopt werd, is de kelder met 'kunstschatten' leeggehaald, al het materiaal werd in depot opgeslagen in het Limburgse Brunssum. En daar stond het bord zo'n vijftien jaar te verstoffen. 

Het bord in depot in Brunssum in 2017


Totdat Erfgoed Altena op Monumentendag 2018 de expositie 'Van Emmikhoven tot Altena' inrichtte. Speciaal daarvoor vroeg ze gemeente Werkendam om vier stukken uit het depot te mogen gebruiken voor de expositie. En zo keerde het bord terug in de streek. De eerste locatie voor de expositie was Kasteel Dussen, daarna reisde de expositie naar het gemeentehuis van Woudrichem, Aalburg en Werkendam. En vanaf het gemeentehuis in Werkendam naar het Andries Visserhuis gebracht. En daar stond het enkele jaren onder de kapstok weggestopt. Totdat het bestuur besloot dat het bord een betere plek verdiende. En zo kan iedereen in Werkendam het doek nu weer bekijken. 

Het bord tijdens de expositie in 2018 in Kasteel Dussen


Eerste vraag die bij me opkwam, toen ik het daar zag hangen. Wie zou dit ooit getekend hebben? En welk jaar? Kijkend naar twee oude foto's van het gemeentehuis op de Hoogstraat moet het ergens tussen 1965 en 1975 zijn geweest. Wie weet meer? 

Het bord hangt hier nog op het gemeentehuis, ca. 1975

.