hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, January 12, 2006

Dag 12: Denk eerst aan de mensen!


Ooit las ik een artikel met als kop ‘Het falen van de overheid’, daarin werd verteld wat er bestuurlijk allemaal misging bij de Watersnoodramp in 1953. Dat houd ik steeds in gedachten als het project Ruimte voor de Rivier ter sprake komt. Zo ook weer tijdens het CDA werkbezoek vandaag. Hoe voorkom je dat burgers de dupe worden van falend overheidsbeleid? Daarom zijn gesprekken met bewoners in de Noordwaard ook zo belangrijk En is het tonen van betrokkenheid bitter hard nodig.
Biedt snel toekomstperspectief, zorg voor een duurzaam toekomstperspectief met een goed veiligheidsniveau, stel belangen van bewoners en ondernemers voorop en zorg voor 1 loket. Deze dringende oproep deed Christiaan van Winden van ZLTO werkgroep Noordwaard tijdens het CDA werkbezoek Ruimte voor de Rivier. Een zelfde oproep kwam er ook van Anneke van Lelieveld van de bewonersgroep Bandijk. Beiden deden daarmee een beroep op de politiek om vooral in gesprek te gaan met bewoners van de Noordwaard. Zij moeten immers een offer brengen voor droge voeten in de Randstad. “Wij wonen en werken hier met plezier vanwege de rust en de ligging. Probeer je daarom in te leven in de mensen die weg moeten. Ga met hen in gesprek. Wees to the point! Denk eerst aan de mensen in het gebied, daarna pas aan de ruimtelijke kwaliteit. De bewoners zitten met vragen over veiligheid, over verzekering van hun huis en bedrijf, mogen ze er wel blijven wonen?. Om het leefbaar te houden moeten jullie wel mee blijven denken. Wij proberen anderzijds vertrouwen te houden in de politiek”. Een oproep die we als politiek zeker ter harte willen nemen.