hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, February 09, 2006

Dag 40: De Blauwe stad in de Biesbosch


“In het Brabantse Land van Heusden en Altena, vlakbij de Biesbosch, ligt het gebied van de Blauwe Stad. Hier wordt vanaf 2008 het meest spectaculaire landschapsproject sinds de drooglegging van de IJsselmeerpolders gerealiseerd. Hart van het plan is de aanleg van een nieuw meer van zo’n 8 km2, vergelijkbaar met de Reeuwijkse Plassen of het Sneeker Meer. Rondom het meer worden nieuwe natuurgebieden, recreatieve voorzieningen en woningen gebouwd, verdeeld over unieke woonlocaties in het gebied”


Is het bovenstaande bericht een luchtkasteel of een droom die binnen tien jaar uitkomt? Door de aanwijzing van staatssecretaris Schultz-ten Haegen van de Noordwaard meestromend tot koploperproject zijn landschappelijke ingrepen in de Biesbosch onvermijdelijk. Hoe ga je daar als CDA vervolgens mee om? Iedere plannenmaker weet dat een overheid heel vaak de neiging heeft vooral ge- en verboden te plaatsen bij creatieve plannen. Het bestemmingsplan, de provincie, het milieu etc, allemaal redenen waarom iets niet door kan gaan. Wat gaat Werkendam straks doen in de Biesbosch? Blijft de gemeente ge- en verboden zetten bij alle plannenmakerij? Of zien we het project als een kans voor nieuwe, creatieve ontwikkelingen in het gebied? Voor extra recreatieve projecten, mogelijkheden voor wonen aan het water, natuurontwikkeling. En durven we dat ook als één van de voorwaarden aan de provinciale- en rijksoverheid te stellen voor medewerking aan alle plannenmakerij rond de Noordwaard meestromend? Met een beetje lef blijven dromen dan misschien geen bedrog. Woensdagavond in het Biesboschmuseum mochten we in elk geval een beetje mee dromen, nu nog het lef om het ook daadwerkelijk te doen.