hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, April 09, 2006

Dag 99: De Roode Camer



Nee, de kop boven dit stukje is geen benaming voor een alternatieve Eerste of Tweede Kamer. Nee, het is de naam van de nieuwbouwwijk in Hank. De naam werd voorgedragen door Walter van Dortmond. De naam komt al voor op oude kaarten vanaf 1560. Waarschijnlijk werd dit gebied zo genoemd na de St. Elizabethsvloed. Bij laag water werd steeds de fundering van een rood bakstenen gebouw zichtbaar. Bij opgravingen in 1992 werd die deels blootgelegd door de Archiefkring Hank. Het was van felrode baksteen, de fundering van het gebouw was 10 bij 6 meter. Mogelijk was het een kerkje of versterkt huis.
Veel van de 50 inzendingen waren overigens historische namen. Zo heet de nieuwbouwlocatie achter de Dr. Van Vuurenstraat sinds vrijdag Zandweide, deze naam werd ingestuurd door Ton Lensvelt. In Sleeuwijk krijgt de wijk de naam de Nieuwe Banne, deze was ingezonden door Atie en Hymen de Bruyn. De wijk in Nieuwendijk heet straks Westerhei, de enige niet historische naam, maar wel passend bij de naam de Hei. Westerhei werd voorgedragen door de Stichting Nieuwendijk 2000.

Overigens kreeg de gemeente nog de complimenten van Ton Lensvelt. “De nieuwe namen zijn zo op democratische wijze tot stand gekomen, dat werd vroeger toch vaak in de beslotenheid van het gemeentehuis bedacht. Gezien de vele inzendingen leeft de naamgeving onder mensen”. De namen voor de wijken zijn er, nu de huizen nog.