hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 18, 2006

Dag 260: Zuiderklip


Met een emmer water gaf gedeputeerde Moons van de provincie Noord Brabant op woensdag 13 september het officiƫle startschot voor de uitvoering van het natuur- en veiligheidsproject Zuiderklip. Aanvankelijk wilde ik het startschot bijwonen, het project lijkt immers een voorloper van de Noordwaard meestromend. Helaas ontbrak de tijd, wel hier wat informatie over het plan.
De Biesboschpolders Turfzakken, Kwestieus, De Plomp, Lepelaar en Moordplaat vormen samen het ruim 300-hectare tellende gebied Zuiderklip. De polders waren lange tijd gereserveerd als ruimte voor toekomstige drinkwaterspaarbekkens. Die capaciteit bleek overbodig. Zo kwamen de polders beschikbaar voor de opvang van overtollig rivierwater en voor ontwikkeling van getijdennatuur. Daarnaast vervullen de polders straks een belangrijke functie in het kader van Ruimte voor Rivier. Bij piekafvoeren in de Bergsche Maas en de Nieuwe Merwede kan een grote hoeveelheid water door de geulen worden geleid. Het effect hiervan is een lagere waterstand op de rivieren. Studie wees uit dat een inrichting met brede en smallere watergeulen beide doelen kan dienen. Zo zal er een nieuw getijdennatuurgebied kunnen ontstaan, dat de Biesbosch en de ecologische hoofdstructuur van Nederland versterkt en bijdraagt aan de waterveiligheid. Doel is om een aantal geulen te maken die het gebied straks van oost naar west doorsnijden. Deze geulen liggen in de laagste delen van de polders en verbinden kreken met fraaie namen als Keesjes Killeke en Steurgat. Dit gebied sluit naadloos aan op de bestaande zoetwater getijdennatuur van het Nationaal Park de Biesbosch. De gronden die grenzen aan de nieuwe geulen worden extra verlaagd zodat een natuurlijke overgang van water naar land ontstaat. De nieuwe inrichting zorgt voor een afwisselend en dynamisch natuurgebied. Zeker als op termijn het getij in het Haringvliet - en dus de Biesbosch - terugkeert.