hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, October 06, 2006

Dag 278: Vrouwen kiezen vaker links


Zouden deze vrouwen ook links stemmen?

Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars. Of was het nu andersom? Het geeft in elk geval de verschillen tussen beide geslachten weer. In aanloop naar de verkiezingen is er onderzoek gedaan naar de stemverschillen tussen mannen en vrouwen. En wat blijkt.
Vrouwen stemmen anders dan mannen. Daar waar mannen vaker een voorkeur hebben voor de rechterzijde van het politieke spectrum (VVD), kiezen vrouwen vaker voor links. Zo kiest de helft van de vrouwen voor één van de linkse drie (PvdA, SP of GroenLinks) terwijl dat bij de mannen maar 44 procent is. Vrouwen zijn - het vooroordeel bevestigend - gevoeliger voor een sociaal beleid dan mannen.
Het CDA trekt net zoveel mannelijke als vrouwelijke kiezers. Het CDA is hiermee van de grote partijen de meest androgyne partij. Ook bij de andere christelijke partijen (de ChristenUnie en de SGP) zien we dat de aantrekkingskracht op mannen en vrouwen gelijk is.
Er is nog een ander verschil. Mannen twijfelen minder over hun stemvoorkeur dan de andere sekse. Zo doet 73 procent van de mannen een uitspraak over wat zij zouden stemmen als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden. Bij vrouwen ligt dit percentage beduidend lager, op zestig procent. Blijkbaar twijfelen vrouwen langer over hun stemkeuze dan mannen.
Bron: http://www.politiekebarometer.nl

1 Comments:

At 4:42 AM, Anonymous Anonymous said...

hmm.. nice text :)

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home