hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, December 09, 2006

Dag 344: De Wabo


Het kabinet wil een moderne overheid met minder, betere en effectievere regels. Met de Omgevingsvergunning wil de regering de regelgeving in vier jaar tijd flink reduceren en verbeteren, zodat de regels burgers en bedrijven minder tijd en geld kosten. Daarom schrapte het ministerie VROM honderden regels en verminderde het de administratieve lasten als gevolg van VROM-regels met ruim dertig procent.
Verwacht wordt dat op 1 januari 2008 de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking treedt. In deze wet wordt de omgevingsvergunning geïntroduceerd. Onder deze vergunning worden verschillende vergunning geïntegreerd tot één vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu, flora & fauna en water. Dit moet leiden tot:· minder administratieve lasten voor bedrijven en burgers· betere dienstverlening door de overheid aan bedrijven en burgers· kortere procedures· geen tegenstrijdige voorschriften.

Uitgangspunt voor de Omgevingsvergunning is dat er bij één (digitaal) loket komt voor aanvraag en informatie, dat er één vergunningaanvraag en één procedure komt en dat er één bevoegd gezag zal zijn.
Tevens zal er sprake zijn van één procedure en één handhavend bestuursorgaan.

Maar wat betekent de WABO straks voor de leges die de gemeente moet gaan heffen?

Meer informatie over de WABO is te vinden op http://www.waboned.nl/