hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, December 22, 2006

Dag 357: Aangeboren of aangeleerd?


Hoe word je politicus?

Wat maakt iemand tot een politicus? Is dat een talent dat je bij de geboorte meekrijgt of kun je dat ook leren? En welke talenten heb je dan nodig? Allemaal vragen rond talenten. Toen ik eens tegen iemand verzuchtte dat ik geen technisch talent heb, antwoordde hij heel goedmoedig: ‘Ach, jij hebt weer andere talenten’. Dat antwoord ontroerde me toen, omdat het zo positief was.
Binnen het CDA is er in elk geval ruimte genoeg om je via cursussen en workshops te bekwamen in de politiek. Zo heb ik inmiddels al weer lang geleden al eens een drie daagse training gehad over de uitgangspunten van het CDA, maar ook wel eens een cursus debatteren en lokale politiek gevolgd. Maar of je daarmee politicus wordt? Nog langer mijmerend kom je dan bij de vraag of je zelf een politicus bent en hoe je dat dan bent geworden ben. Ik weet wel dat toen ik 13, 14 jaar was mijn vader een keer zei dat ik maar advocaat moest worden. Dan kon ik pleidooien houden, meningen geven en anderen verdedigen. Misschien doelde hij toen eigenlijk ook al op politicus. En dan zou het misschien toch een talent kunnen zijn, toch?