hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, September 28, 2010

Revival voor Hankse sluizen

De Vierbanse sluis is helemaal overwoekerd

ArchiefKring Hank is lid geworden van de klankbordgroep die de restauratie van de twee Hankse sluizen in de Buitendijk/Buitenkade voorbereid. Eigenaar Waterschap Rivierenland wil de sluizen restaureren en de open verbinding met de Oostkil herstellen. Tevens wordt een vispassage aangelegd om de visstand in de Gantel te verbeteren.
De Vierbanse sluis en de Hillegatse sluis vormen onderdeel van de inpoldering van de Zuid-Hollandse Polder in 1678. De afwatering van de polder geschiedde door diverse sluizen in de Buitendijk. Ter hoogte van het oude brandweerhuisje kwam een duiker die het restant van het riviertje De Dusse afwaterde in de Nathalspolder. De sluizen op de hoek van de Buitendijk/Buitenkade zijn de enige die nog overgebleven zijn. Zij dateren uit 1699 en zijn daarmee de oudste gemetselde bouwwerken van na de Sint Elisabethsvloed in Hank.

De Vierbanse sluis aan de Buitendijk in Hank is nog slechts van één kant zichtbaar. Aan de andere zijde van de dijk ter hoogte van de sluis ligt een parkeerplaats die hoort bij de woning Buitendijk 137, een gemeentelijk monument uit 1926. Het restaureren van deze sluis kan dus betekenen dus dat de bewoners hun parkeerplaats moeten opofferen.