hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, November 03, 2010

Natuurherstel in Lingegebied-Diefdijk-Zuid

Interieur van fort Asperen langs de Diefdijklinie

Met informatiebijeenkomst op 8 en 9 november gaan Waterschap Rivierenland en Dienst Landelijk Gebied (DLG) van start met natuurherstel in het Lingebied en Diefdijk-Zuid. Dit is nodig omdat het gebied kwestbaar is en onvoldoende water heeft van goede kwaliteit. Om de natuur te behouden zijn maatregelen nodig. Waterschap en DLG nodigen inwoners uit om hierover mee te denken.

De natuur in de Linge-uiterwaarden tussen Acquoy en Gorinchem en langs de Nieuwe Zuiderlingedijk en de Diefdijk-Zuid staat onder druk. Op veel plaatsen is er te weinig water van goede kwaliteit. Ook zijn er teveel meststoffen in het gebied. Waterschap Rivierenland en DLG onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de waardevolle natuur in het gebied te behouden en herstellen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de betrokken provincies, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Staatsbosbeheer en het Zuidhollands Landschap.

Het waterschap is aangewezen om watermaatregelen vast te stellen. DLG is verantwoordelijk voor de natuurmaatregelen. Omdat de opdrachten in elkaars verlengde liggen en het grotendeels dezelfde gebieden betreft, trekken waterschap en DLG gezamenlijk op. Alle maatregelen (zowel water als natuur) komen in een gebiedsplan te staan, dat eind 2011 gereed moet zijn. De natuurmaatregelen worden daarnaast opgenomen in een beheerplan Natura 2000. Onderdeel daarvan is de aanpak van de problemen met stikstof in de lucht. Het rijk werkt momenteel aan een aanpak voor deze problematiek. Vanaf 2012 worden de water- en natuurmaatregelen uitgevoerd.