hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 28, 2011

Bezwaarmakers Noordwaard moeten geduld hebben

De wassende maan bij hoog water

De beroepstermijn van het rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard verliep op 21 oktober 2010, zodat op grond van de Crisis en herstelwet een uitspraak omstreeks 21 april 2011 verwacht zou mogen worden.

Een behandelend ambtenaar bij de Raad van State liet weten dat deze termijn niet gehaald wordt. Men hoopt de zitting in de eerste helft van 2011 te laten plaatsvinden. Dat impliceert dus dat een uitspraak op z'n vroegst na de zomervakantie beschikbaar is. Met een beetje pech wordt die zitting over de zomervakantie heengetild en ligt er pas een uitspraak in het najaar.  

Weliswaar is de Raad van State gehouden aan de termijn die in de Crisis en herstelwet genoemd wordt, maar overschrijding van die termijn heeft geen consequenties voor wie dan ook die bij de rechtsgang betrokken is. Helder is dat de Raad van State zorgvuldigheid boven snelheid laat prevaleren, ongeacht de wil van het kabinet en Staten-Generaal. 

Op de vraag waarom het langer duurt dan de voorgeschreven termijn, zei de behandelend ambtenaar dat deze zaak groot en complex is en dus in de voorbereiding de nodige tijd vergt. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat de ontpoldering minder 'appeltje-eitje' is dan de mensen van Rijkswaterstaat in hun nieuwsbrieven hebben voorgehouden.