hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, January 22, 2011

Nog meer Liniepaden

Om de historische verdedigingslinie Nieuwe Hollandse Waterlinie weer te kunnen zien en beleven, wordt als eerste stap tussen de Spijkse Kweldijk en de Haarweg bij het Lingebos in de gemeente Lingewaal de liniekade hersteld en de route geschikt gemaakt voor recreatief fietsverkeer.
Het pad wordt zo vormgegeven dat ook bestaande gebruikers als wandelaars en ruiters optimaal gebruik kunnen blijven maken van de voorzieningen. De provincie en gemeente Lingewaal financieren samen de uitvoering. De route moet voor de zomer van 2011 gereed zijn. 
Een bunker in de omgeving van het Lingebos


Tussen de Linge en de Waal (Fort bij Vuren) ligt de voormalige hoofdverdedigingslinie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze is nu grotendeels onzichtbaar. Alleen het Fort bij Vuren en enkele verspreid liggende groepsschuilplaatsen in het landschap herinneren aan het verleden. Van de oorspronkelijke liniekade is alleen nog het stuk tussen de Linge en het Lingebos aanwezig. Er overheen loopt een wandelpad. Met de aanleg van de vernieuwde route en het herstel van de liniekade krijgt de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer een stuk van haar oude glorie terug. Het pad wordt zo vormgegeven dat de bestaande gebruikers, waaronder wandelaars en ruiters optimaal gebruik kunnen blijven maken van de voorzieningen.

Provincie Gelderland, Dienst Landelijk Gebied, de gemeenten Lingewaal en Gorinchem, Waterschap Rivierenland en Staatsbosbeheer werken samen om op termijn de fietsverbinding door te kunnen trekken over de A15 / Betuwespoor naar Fort Vuren en Hoog Dalem bij Gorinchem. Ook staan maatregelen van de gebiedsontwikkeling Tielerwaard West op stapel, zoals herstel van de overige delen van de verdwenen historische kade tussen het Lingebos en het weer zichtbaar maken van historische groepsschuilplaatsen.