Wie betaalt bepaalt?
Dijkmagazijn in Winssum |
Hoe worden onze primaire waterkeringen in de toekomst gefinancieerd? Deze vraag stond centraal tijdens het tweede deel van de thema avond over veiligheid en dijken. In Binnenlands Bestuur stelde dijkgraaf Roelof Bleker al dat de rijksoverheid een onbetrouwbare partner is in de financiering van onze dijken. Kunnen de Waterschappen dat zelf niet beter, sneller en efficienter? In operatie Storm wordt gesteld dat de waterschappen naar 100 procent financiering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma streven. Tijdens de discussie in Tiel bleek wel, dat de meerderheid van het AB daar niets in ziet en dat ook nooit zo heeft besloten. Meer zeggenschap ja, honderd procent financiering nee.
Maar wat doet de Rijksoverheid? Zij heeft de toezegging van de UVW in de operatie Storm om voortaan 100 miljoen mee te betalen aan de financiering van het HWBP voor maximaal vijf jaar, al ingeboekt voor de jaren na 2017 en daar zelfs nog eens 100 miljoen bovenop gelegd. En dat gaat natuurlijk veel te ver. Want nu is nog sprake van een solidariteitsheffing over alle waterschappen, maar wat als waterschappen die geen dijken beheren, straks weigeren te betalen voor waterschappen met vele kilometers dijken zoals Waterschap Rivierenland? Dan betalen burgers in laaggelegen gebieden straks meer belasting dan in hoger gelegen gebieden.
En hoe realistisch is het om de miljoenen extra te zoeken in besparingen in de waterketen? Dat blijkt in de praktijk nu al niet mogelijk, dus zal er sprake zijn van stijging van de waterschapsbelastingen. Hoe nu verder? De oplossingen rond financiering van o.a. de dijkversterking moeten straks worden opgenomen in het bestuursakkoord tussen het Rijk en de UVW. Dat moet al rond 1 maart klaar zijn. Wil het Algemeen Bestuur daar nog een uitspraak over doen, is waarschijnlijk een extra AB vergadering onvermijdelijk.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home