hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 17, 2011

De omissie van Tineke?

In een eerdere blog schreef ik over de kans dat de Raad van State de ontpoldering van de Noordwaard op het laatste moment naar de prullenbak zou verwijzen. Dit vanwege wijzigingen in de WRO, waardoor de PKB ontpoldering Noordwaard geen rechtskracht meer zou hebben. In de invoeringswet WRO wordt ten aanzien van projectbesluiten gezegd dat die besluiten, waarvan de minister voor 1 juli 2008 (invoering WRO) het ontwerp-besluit heeft genomen, ook onder de nieuwe WRO rechtsgeldig zijn (artikel 9.1 14 llid 2 invoeringswet WRO). Minister Tineke Huizinga heeft voor 1 juli 2008 echter geen ontwerp-besluit genomen over de ontpoldering Noordwaard, maar bijvoorbeeld wel over de Overdiepse polder. Dit artikel had de brug moeten vormen tussen de oude en de nieuwe WRO, maar de minister heeft er geen gebruik van gemaakt.
Tineke Huizinga tijdens een bezoek aan de Noordwaard in juni 2007
 (links Vic Gremmen en Tejon de Regt)

Waarom heeft men zitten slapen? Het lijkt erop dat de bestempeling tot 'koploperproject' hiervan de reden is. Men wilde gelijk doorpakken door er een Rijksinpassingsplan van te maken, het nieuwe beleidsinstrument onder de nieuwe WRO.

De veiligheidsdoelstelling waarvoor de ontpoldering van de Noordwaard bedoeld is, 30 cm. waterstandsverlaging van de Merwede bij Gorinchem bij maatgevend peil, staat nu enkel en alleen in de PKB Ruimte voor de Rivier, die zijn rechtsgeldigheid kwijt is. En zo bestaat ook de doelstelling niet meer.