hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 26, 2011

Glasshopper mag niet meer varen

Het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland heeft besloten om de ontheffing voor het varen met de rondvaartboot de “Glasshopper” in te trekken. In de zomer van 2010 vonden enkele incidenten plaats waarin de veiligheid van andere recreanten op het water in het geding was. Het waterschap is verantwoordelijk voor de veiligheid op het water van de Nederwaard, en wil verdere ongelukken met de rondvaartboot voorkomen.

In 2009 verleende Waterschap Rivierenland een ontheffing voor het varen met de Glasshopper op de lage boezemwateren van de Nederwaard tussen Oud Alblas en Kinderdijk. Hier waren strikte voorwaarden aan verbonden. Er moest veilig met de boot worden gevaren. Varen met de rondvaarboot mocht geen gevaar opleveren voor andere recreanten op het water. Verder mocht de boot geen schade veroorzaken.

In 2010 vonden er enkele incidenten plaats: in twee gevallen was er sprake van aanvaringen met kano’s. In een ander geval beschadigde de boot een lage kademuur als gevolg van een stroomstoring. Het waterschap heeft de exploitanten eerder gewaarschuwd, en heeft na enkele incidenten besloten om de ontheffing in te trekken.

Als verantwoordelijke voor de veiligheid voor waterrecreanten en voor het beheer van de watergangen en oevers ziet Waterschap Rivierenland geen andere mogelijkheid dan het intrekken van de ontheffing. Het waterschap betreurt het feit dat de exploitanten hierdoor economische schade oplopen, maar wil niet voor onbepaalde tijd het risico op nieuwe incidenten laten voortbestaan.