hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, June 21, 2014

Oefening dijkwacht regionale waterkeringen


Dertig mensen uit de dijkbewakingsorganisatie van Waterschap Rivierenland lopen dinsdag 24 juni patrouille op regionale waterkeringen langs de Linge en de kades langs de boezemwateren en kanalen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Op twee plaatsen (Tiel en Groot-Ammers) zijn dijkposten ingericht, van waaruit de patrouillelopers op pad gaan. Ze moeten schade aan de kades en dijken opsporen en die melden aan hun dijkpost. Deze schades staan in de oefening op foto’s die op verschillende plaatsen langs de waterkeringen zijn geplaatst.

Waterschap Rivierenland houdt regelmatig oefeningen met dijkpatrouilles op de dijken langs de grote rivieren. Sinds enkele jaren vinden deze oefeningen ook plaats op de kades en kleinere dijken, zoals nu op 24 juni. Deze zijn namelijk ook van groot belang voor de veiligheid van het gebied.

Waterschap Rivierenland heeft ruim 500 kilometer dijken langs de grote rivieren in beheer, en ook nog eens ruim 500 kilometer kleinere dijken en kades. Om deze in tijden van storm, hoogwater en ijsgang te kunnen inspecteren, staat een dijkleger van circa 300 personen paraat. Door regelmatig te oefenen op noodsituaties zijn de dijkwachters - als het er écht op aan komt - goed voorbereid op hun taken.